Första gången kinamat serveras i Sverige den 23 februari 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige. Skådespelaren Thor Modéen , 1898-1950 , gör ett försök att äta med pinnarna. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar. Ett bildreportage från premiären publicerat i tidningen Veckorevyn nr 13 1944.
Interiör från ett storkök som tillhör firman Matexpressen på Östgötagatan 64 i Stockholm. Det som syns är matlådor märkta AB Matexpressen och man kan anta att företaget var tidigt ute med att erbjuda färdiglagad mat för hemleverans i matlådor.
Sverige 19 November. 1939
Ola Törnquist
Ola i skola
(1923-1972)
Svensk barnboksförfattare
Har bland annat skrivit boken Medan busfröna gror
Här hemma hos i Bromma med diskbänken som arbetsbord 26 Oktober 1953
Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige den 23 februari 1944. Skådespelerskan Dagmar Olsson, 1908-1980 har funnit sin väg in i köket där de fyra kinesiska kockarna som bäst håller på med maten. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar.
Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige den 23 februari 1944. Skådespelerskan Dagmar Olsson, 1908-1980 och Thor Modéen , 1898-1950 , gör ett försök att äta med pinnarna. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar.
Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige. Schlagerkompositören Kai Gullmar , 1905-1982 får handgripliga råd av den kinesiska servitören hur man ska hålla i ätpinnarna för att kunna äta med dom. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar. Bilden publicerad i tidningen Veckorevyn nr 13 1944 med bildtexten: Kai Gullmar såg mäkta bekymrad ut och mr Ling fick strax komma till undsättning. Han gav en gratislektion i pinnätning på stående fot och Kai passade på att ta med sig ett par pinnar, do hon gjorde sin sort. Det här ska jag träna hemma, sade hon, när hon slank ut genom svängdörren på Berns.
Tage Erlander , 1901-1985 , svensk statsminister och partiledare för socialdemokraterna mellan åren 1946-1969. Här med hustrun Aina Erlander , 1902-1990 . som arbetade som adjunkt på Södra flickläroverket i Stockholm. Här 1974 i deras gemensamma bostad på Fyrverkarbacken 21 i Marieberg i Stockholm som populärt kallades Erlanderhuset. Bilden publicerad i Svensk damtidning nr 4 1974.
Husmors filmer, Novisen vid spisen med Tore Wretman och Folke Olhagen spelas in på SF:s Filmstudioanläggningar i Råsunda, Stockholm 9 Januari 1952.
Husmorsfilm var en form av infomercials, reklamfilm blandade med underhållning, som visades på vardagseftermiddagarna på biograferna från 1950-talets början till mitten av 1970-talet
Husmors filmer, Novisen vid spisen med Tore Wretman och Folke Olhagen spelas in på SF:s Filmstudioanläggningar i Råsunda, Stockholm 9 Januari 1952.
Husmorsfilm var en form av infomercials, reklamfilm blandade med underhållning, som visades på vardagseftermiddagarna på biograferna från 1950-talets början till mitten av 1970-talet
Husmors filmer, Novisen vid spisen med Tore Wretman och Folke Olhagen spelas in på SF:s Filmstudioanläggningar i Råsunda, Stockholm 9 Januari 1952.
Husmorsfilm var en form av infomercials, reklamfilm blandade med underhållning, som visades på vardagseftermiddagarna på biograferna från 1950-talets början till mitten av 1970-talet
Husmors filmer, Novisen vid spisen med Tore Wretman och Folke Olhagen spelas in på SF:s Filmstudioanläggningar i Råsunda, Stockholm 9 Januari 1952.
Husmorsfilm var en form av infomercials, reklamfilm blandade med underhållning, som visades på vardagseftermiddagarna på biograferna från 1950-talets början till mitten av 1970-talet
Varuhuset NK i Stockholm 1954. Här en bild från varuhusets kök där man utspisar sin personal. Den här dagen är det köttbullar på menyn, 8000 stycken ska göra och det syns gå bra då tre hjälps åt med det enformiga arbetet att forma köttbullarna lika stora.
Varuhuset NK i Stockholm 1954. Här en bild från varuhusets kök där man utspisar sin personal. Den här dagen är det köttbullar på menyn, 8000 stycken ska göra och det syns gå bra då tre hjälps åt med det enformiga arbetet att forma köttbullarna lika stora.
Varuhuset NK i Stockholm och ett reportage i tidningen Bildjournalen nr 38 1954 med bilder av Kristoffersson. Bilderna visar detaljer från NK och dess olika avdelningar, både interna och kunder. Ett tidsdokument från varuhuset NKs tid som det största och mest exklusiva varuhuset. Här en bild från varuhusets kök där man utspisar sin personal. Den här dagen är det köttbullar på menyn, 8000 stycken ska göra och det syns gå bra då tre hjälps åt med det enformiga arbetet att forma köttbullarna lika stora.