Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige. Åke Söderblom, 1910-1965 , svensk skådespelare syns försöka sitt bästa att hantera pinnarnaoch försöker få grepp om maten med de nymodiga kinesiska besticken. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar. Bilden publicerad i tidningen Veckorevyn nr 13 1944 med bildtexten: Åke Söderblom tog sin uppgift på strängt allvar. För säkerhets skulle lyfte han muggen från tallriken för att vara närmare till, och detsamma gör kineserna själva, när de äter med pinnar. Åke har tydligen en alldeles speciell begåvning för specialiteter från Fjärran östern.
Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige. Skådespelerskan Dagmar Olsson, 1908-1980 och Thor Modéen , 1898-1950 , får handgripliga råd hur man ska hålla ätpinnarna. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar.
Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige. Åke Söderblom, 1910-1965 , svensk skådespelare med parhästen Thor Modéen , 1898-1950. svensk skådespelare som försöker sitt bästa att hantera pinnarna likaså Åke som båda försöker få grepp om de nymodiga kinesiska besticken. En kinesisk kypare står vid sidan och visar handgreppet. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar.
Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige. Skådespelaren Thor Modéen , 1898-1950 , gör ett försök att äta med pinnarna. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar. Bilden publicerad i tidningen Veckorevyn nr 13 1944 med bildtexten: Den som gapar efter mycket utan att ha greppet direkt om pinnarna mister ofta hela stycket, men några risgryn lyckades Thor Modéen ändå rädda vid den inledande övningen. Inom parentes sagt ökade han sin färdighet till det otroliga under middagens lopp och lovade dyrt och heligt att aldrig mera äta ris annat än med pinnar.
Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige. Skådespelerskan Dagmar Olsson, 1908-1980 och Thor Modéen , 1898-1950 , gör ett försök att äta med pinnarna. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar.
Första gången kinamat serveras i Sverige 1944. Här på restaurang Berns i Stockholm serveras kinesisk mat för första gången på en restaurang i Sverige. Skådespelaren Thor Modéen , 1898-1950 , syns ha bråttom att provsmaka de kinesiska anrättningarna och är i restaurangköket med de fyra kinesiska kockarna. I SvD den 24 februari 1944 berättas det att Stockholm som hittills saknat en kinesisk restaurang. Berns direktör Folcker har fyra kinesiska medborgare under Li Chung-Lins ledning som serverar äkta kinesiska måltider i ett av rummen på restaurangen som också syns ha den rätta fjärran-östern dekorationerna på väggarna. Det berättas vidare att den kinesiske ministern och andra medlemmar ur den kinesiska kolonien i Sverige voro på onsdagskvällen inbjudna till en invignings och provmiddag. Måltiden avviker visserligen rätt väsentligt från vad vi äro vana vid här i Sverige. Ritualenligt börjar man sålunda med en sooppa och fortsätter sedan med en mångfald rätter, på invigningsmiddagen var det sex med den i Kina traditionella skålen ris. Det hela var emellertid alldeles utmärkt gott och ingen behöver vara rädd för att inte kunna äta ty man får både kniv och gaffel till hjälp om man inte behärskar konsten att äta med pinnar. Bilden publicerad i tidningen Veckorevyn nr 13 1944 med bildtexten: Och så här såg det ut i det kinesiska köket, då Thor Modéen av pur intresse för menyn trängde in bakom kulisserna på Berns för att avsmaka anrättningarna.
Matlagningskurs för herrar, och mannen med skeden i mun har ett svårtolkat uttryck och det går inte att avgöra om han tycker om maten eller inte
Sverige 1940-tal
Kronprinsessan Märtha av Sverige, och sin syster Astrid. Märtha blev sedermera drottning av Norge efter sitt giftermål med kronprins Olav V. Prinsessan Astrid blev drottning av Belgien efter sitt giftermål med kronprins Leopold III av Belgien , här i ett kök med recept uppskrivet på en stor tavla ovanför spisen
1920-tal