Järnvägen förr i tiden. En kokerska från Sj statens järnvägars bolag Trafikrestauranger står i tågets kök och lagar mat. Bilden ursprungligen publicerad i veckotidningen Svensk Damtidning 1954
Järnvägen förr. Sj statens järnvägars bolag Trafikrestauranger ansvarar för maten ombord på tågen och här en interiör från köket. En servitör dricker en kopp kaffe. Bilden ursprungligen publicerad i veckotidningen Svensk Damtidning 1954
Järnvägen förr i tiden. En kvinna från Sj statens järnvägars bolag Trafikrestauranger står i tågets kök och lagar mat. Bilden ursprungligen publicerad i veckotidningen Svensk Damtidning 1954
Kvinnor i köket förr i tiden. Att provsmaka maten är viktigt och här får en ung kvinna prova sin väninnas kokkonst. Kanske en sås som hon får på skeden från en emaljerad Kockums kastrull? Köket är enkelt med en vedspis. En misstanke infinner sig att kvinnorna endast spexar för fotografen och inte lagar mat på riktigt, och att grytorna inte innehåller någon mat alls. Sverige 1945
Kök på 1970-talet. Dåtidens moderna bänkdiskmaskin Husqvarna modell Compact 2000. Den hade två diskprogram. Ett för normal disk och ett för fin disk. Sverige 1970
Kök förr i tiden. I ett större kök lagar en grupp personer mat tillsammans. Året är 1969 och kläder, föremål, hushållsredskap och frisyrer är tidstypiska. Sverige 1969
Kök förr i tiden. I ett kök lagar en ett par mat tillsammans. Året är 1969 och kläder, föremål, hushållsredskap och frisyrer är tidstypiska. Sverige 1969
Hushållsredskap på 1960-talet. En kvinna demonstrerar hur enkelt det är att öppna en konservburk med den speciella locköppnaren. Med ett enkelt tryck går locket upp. Sverige 1969
Vedspis förr i tiden. Interiör från ett äldre kök där en kvinna håller en kastrull och rör om i innehållet med ena handen. En fläns på kastrullens utsida passar i hålet i vedspisens överdel. Om man använde en större eller mindre kastrull tog man bort eller satte tillbaka spisringarna så dom passade. Det är förklaringen till att många kokkärl från den här tiden är så sotiga i botten. Dom stod inte på spisen som dom gör nu utan hade direkt kontakt med elden i spisen. Sverige 1940-tal
Kvinnor i köket förr i tiden. En kvinna står i köket och har mat i kastrull på en vedeldad köksspis. En kaffapanna står också på värmning på kökshällen. Medan hon passar grytan pratar hon med sin väninna som också står bredvid. Sverige 1940-tal
Matlagning förr i tiden. Unga kvinnor i förkläden och mössor utför olika moment i en matlagning. Bilden sannolikt tagen i samband med en kurs eller utbildning i matlagning. Västerås Sverige 1962
Porslin och diskmaskin från 60-talet. En mängd olika porslinsföremål står på en gul diskmaskin. Kaffe och te porslin med rikt dekorerade mönster. En kanna ur servisen Mon Ami från svenska Rörstrand syns. Sverige 1960-tal
Skafferi förr i tiden. Ett välfyllt skafferi där hyllorna är fyllda av flaskor och kärl. Överst klassiska Höganäs krus fyllda med sylt. På hyllan står de tidstypiska konservburkarna i glas som höll för lagring länge. Hemgjorda drycker i återanvända glasflaskor med patentkork. I skafferiet ligger också frukt och grönsaker.
Det är en sparsam husmors skafferi som lagt ned mycket möda på att samla och spara sina råvaror på ett bra sätt. För att konservera saft, sylt och andra livsmedel fanns många husmorsknep att tillgå för att öka hållbarheten. Bilden ursprungligen publicerad i veckotidningen Svensk damtidning nr 47 år 1956
Grand Hotell i Stockholm
Restaurang förr i tiden. Medan gästerna äter och har roligt på festen är det stressigt bakom kulisserna i köket. Kökspersonalen stressar. En kallskänka står och gör snittar och små goda anrättningar redo för servering. Sverige 1946