Zarah Leander , 1907-1981 , svensk sångerska och skådespelerska. En bild ur Filmjournalen nr 14 1946.
Zarah Leander kallades för primadonna och diva men jag tror faktiskt mer på skribenten i Filmjournalen med signaturen Marco Polo.
Han ger i sin ganska korta artikel, passande nog kallad 5 minuter med Zarah Leander en helt annan bild av henne.
Hon intervjuas i vännen och Teater-grillchefen Kirre Danielssons våning på Strandvägen och Fotograf KG Kristoffersson tar ett av sina mest klassiska motiv.
Intervjun eller vad jag ska kalla det för handlar om hennes planer för framtiden och året är 1946. Skribenten försöker fiska lite om vad det blir, Cirkus, China, Malmö eller Göteborg.
Zarah slingrar sig snyggt och vill inte avslöja något.
Hon vill inte heller avslöja om hon tänker sjunga in något på grammofon. Det menas om hon tänker göra en skivinspelning förstås, men inte ens det säger hon något om.
Minuterna tickar fram fort och det dröjer inte länge innan en bil tutar på gatan nedanför, signalen att det är tack och adjö för den här gången.
Marco Polo konstaterar dock att det här med att Zarah benämns som primadonna och diva är långt från verkligheten.
"Denna humoristiska, sunda och enkla svenska jänta har inget med det att göra. De största stjärnorna är ofta de naturligaste människorna."
Hon beskrivs hon som den busigaste, roligaste och naturligaste som har sina roligaste stunder tillsammans med vänner i ett kök. Där kan Zarah skala potatis och steka ägg medan någon annan dukar fram och en tredje vän plockar fram en hederlig svensk nubbe ur kylskåpet.
Så snygg bild på Zarah från sidan (förmodligen sin bästa sida) framför det runda fönstret publicerad i Filmjournalen nr 14 1946.
Zarah Leander avled 1981 och blev 74 år.
Gustaf VI Adolfs begravning 25 september 1973.
Tisdagen den 18 september fördes Kung Gustaf Adolfs kista i kortege genom Sverige. Kortegen, bestående av begravningsbilen, en poliseskort och tre personbilar, startade klockan 07.30 från Helsingborg. Här passerar kortegen Värnamo och folket står i rader längs Storgatsbacken för att hedra kungen på hans sista resa. Runt halv åtta på kvällen var man framme vid Stockholms slott. Där väntade ytterligare 25 000 människor och landets nye konung.
Processionen höll en hastighet kring 70 kilometer i timmen så att svenska folket fick tillfälle att framföra ett sista farväl. Det blev en lång dag men jämfört med Karl X Gustavs likfärd 1660 från Göteborg till Stockholm som tog 41 dagar var denna rekordsnabb. Ekipagets första anhalt var Sofiero där personalen fick ta adjö av sin kung och arbetsgivare. Därefter fortsatte färden längs E4:an genom Sverige.