Victor Hammar, 1880-1958 , teknisk direktör vid företaget Bofors. Mest känd för sina insatser inom luftvärnets område och han låg bakom ett stort antal av hans konstruktioner. Han bidrog till Bofors berömda kanonkonstruktioner under kriget, och befäste dess anseende som en av världens ledande tillverkare av artillerimaterial. Victor Hammar syns på omslaget på tidningen Se nr 18 1942, med detta bildreportage på två sidor inuti, se omslagsbilden KG271257.
Stockholm den 7 Maj 1945. Tyskland har kapitulerat och människor firar Fred i Europa och Andra världskrigets slut. Stockholms gator är fyllda med firande människor, gamla som unga, som nåtts av det glädjande beskedet, och dekorerat sig med nordiska flaggor. Här på Kungsgatan i centrala Stockholm där klassiska scener utspelar sig när folk från kontoren i husen som kantar gatan kastar papper och tömmer sina papperskorgar i hyllningsyran.
Fredsduvan i vapenrock. En bild ur ett reportage i tidningen Vi 1941 där det berättas om brevduvans historia med Kristofferssons bilder. Bildtexten lyder: Duvorna ha också sina "kaserner" där de leva i lyckligt familjeliv.
Svensk soldat med brevduva som användes för transport av meddelanden. Den publicerades i tidningen Vi 1941 på omslaget med ett bildreportage där rubriken lyder Fredsduvan i vapenrock.
Sverige December. 1940
Margaretha Krook
(1925-2001)
Svensk skådespelare
Här på Dramaten i Stockholm där hon spelar med Allan Edwall (1924-1997) svensk skådespelare i "Svejk i andra världskriget" 1963
Sonja Wigert , Född 11 november 1913, död 1980 , svensk-norsk skådespelerska här i Köpenhamn där hon moderiktigt klädd vandrar längs kajen.
Hon var en norsk-svensk skådespelare som hade en mycket framgångsrik karriär inom filmen i båda länderna under 1940-talet.
Hennes filmgenombrott kom 1942 i filmen Fallet Ingegerd Bremssen. Året därpå medverkar hon i Hasse Ekmans film Ombyte av tåg som senare visade sig vara en av hennes egna favoritfilmroller.
Hon beskrivs som något av en nordisk Vivien Leigh, lite gåtfull och filmstjärnelik vacker.
Under det andra världskriget var hon en svensk spion och samarbetade med den norska motståndsrörelsen. Hennes mål var att rädda sin far som hölls fånge i nazisternas interneringsläger kallat Grini. Senare förstod nazisterna hennes dubbelspel och med deras lögner om henne blev hon utfryst i Sverige och även i Norge. Det var när de hemligstämplade uppgifterna om henne släpptes, drygt 25 år efter hennes död som hennes insats blev uppdagad.
På Fotograf KG Kristoffersson bilder som jag upptäckt publicerade i tidningen Filmjournalen nr 17 1946 är den vackra Sonja i den danska huvudstaden Köpenhamn.
Hon medverkar i en av huvudrollerna i dramathrillerfilmen Morfin. Elegant klädd som hon var syns hon balansera på kajkanten på den stora bilden i tidningen. På hennes vandring i staden tar hon en titt i en antikvitetsaffär och syns innanför skyltfönstret. Hon var vid tiden gift med den danska flygkaptenen Niels von Holstein-Rahlou. Tragiskt nog avled han i en flygolycka hösten 1949. De syns tillsammans på bilden när hon sitter vid ratten i bilen.
Den danska hattkonstnären Holger Blom får ett besök, sannolikt hade Sonja ett stort modeintresse. Även fiskaren Holger Nielsen från Isefjord får vara med på en av bilderna förmodligen ett udda men för fotografiets skull värdefullt inslag.
Sonja Wigert har på senare tid varit föremål för dokumentärfilm i tv och hennes livsöde är omskrivet, men jag hoppas det skrivs mer om den lite mytomspunna filmstjärnan.
Hon avled 1980 och blev endast 66 år. Tyvärr fick hon aldrig själv uppleva den upprättelse eller det erkännande hennes betydelsefulla insatser under det andra världskriget som hon förtjänade.